Tanie gotowanie
Choć czasem zmiany wydają się małe i nic nieznaczące, zebrane w całość, mogą spowodować istotną odmianę. Ta zasada tyczy się również oszczędzania. Można zaoszczędzić znaczne sumy pieniędzy w ciągu roku, skupiając się jedynie na codziennie powtarzanych czynnościach, np. w trakcie gotowania.
Wystarczy przestrzegać kilku reguł:
- do gotowania posiłków używaj jak najmniejszej ilości wody,
- zadbaj o to, żeby garnek był nie mniejszy niż płyta grzewcza, na której stoi – unikniesz w ten sposób niepotrzebnego marnotrawstwa energii. Równie ważny jest wygląd garnków i patelni, które powinny mieć dno gładkie i dobrze przewodzące ciepło,
- na kilka do kilkunastu minut przed zakończeniem pieczenia, wyłącz piekarnik. Temperatura przez ten czas będzie odpowiednio wysoka, aby dokończyć pieczenie,
- pamiętaj o regularnym czyszczeniu garnków i płyt grzewczych, gdyż brud w tych miejscach ogranicza przewodzenie ciepła i prowadzi do zwiększonego zużycia energii. Nie zapomnij też o częstym odkamienianiu czajnika,
- przykrywaj garnki w trakcie gotowania. Potrawy ugotują się szybciej, a zaoszczędzisz nawet 15% energii,
- ogranicz do minimum częstość otwierania piekarnika, przez co ciepło nie będzie uciekało podczas pieczenia,
- nie marnotraw jedzenia! Gotuj tylko tyle, ile potrzebujesz. W ten sposób Twoje pieniądze nie wylądują w śmietniku,
- zaplanuj sobie menu na kilka dni do przodu, dzięki czemu będziesz w stanie stworzyć pełną listę zakupów i unikniesz kupowania zbędnych produktów,
- zadbaj o to, żeby do posiłku siadała cała rodzina, nie będzie wtedy konieczności powtórnego podgrzewania jedzenia.
Jak widać, można oszczędzać, czasem tylko lekko modyfikując swoje nawyki.