Tanie gotowanie

Tanie gotowanieChoć czasem zmiany wydają się małe i nic nieznaczące, zebrane w całość, mogą spowodować istotną odmianę. Ta zasada tyczy się również oszczędzania. Można zaoszczędzić znaczne sumy pieniędzy w ciągu roku, skupiając się jedynie na codziennie powtarzanych czynnościach, np. w trakcie gotowania.

Wystarczy przestrzegać kilku reguł:

  • do gotowania posiłków używaj jak najmniejszej ilości wody,
  • zadbaj o to, żeby garnek był nie mniejszy niż płyta grzewcza, na której stoi – unikniesz w ten sposób niepotrzebnego marnotrawstwa energii. Równie ważny jest wygląd garnków i patelni, które powinny mieć dno gładkie i dobrze przewodzące ciepło,
  • na kilka do kilkunastu minut przed zakończeniem pieczenia, wyłącz piekarnik. Temperatura przez ten czas będzie odpowiednio wysoka, aby dokończyć pieczenie,
  • pamiętaj o regularnym czyszczeniu garnków i płyt grzewczych, gdyż brud w tych miejscach ogranicza przewodzenie ciepła i prowadzi do zwiększonego zużycia energii. Nie zapomnij też o częstym odkamienianiu czajnika,
  • przykrywaj garnki w trakcie gotowania. Potrawy ugotują się szybciej, a zaoszczędzisz nawet 15% energii,
  • ogranicz do minimum częstość otwierania piekarnika, przez co ciepło nie będzie uciekało podczas pieczenia,
  • nie marnotraw jedzenia! Gotuj tylko tyle, ile potrzebujesz. W ten sposób Twoje pieniądze nie wylądują w śmietniku,
  • zaplanuj sobie menu na kilka dni do przodu, dzięki czemu będziesz w stanie stworzyć pełną listę zakupów i unikniesz kupowania zbędnych produktów,
  • zadbaj o to, żeby do posiłku siadała cała rodzina, nie będzie wtedy konieczności powtórnego podgrzewania jedzenia.

Jak widać, można oszczędzać, czasem tylko lekko modyfikując swoje nawyki.